„Bátraké a medence” – az Élménykülönítmény úszókülönítménye

2017.03.04. 09:00 bátortábor Szólj hozzá!

Dr. Rentka László és csapata csendben szeli a kilométereket a vízben már 2013. óta a Bátrakért. 2016-ban egész éves kihívást vállaltak, aminek keretében úszóversenyeken képviselték az Élménykülönítményt. Eredményeik láttán tátva marad a szám: 10-20 km-t lefutni is rengeteg, na de úszni! De hát mi mássá válhatna egy fürdőszolga ükunokája, mint vizes emberré?

Hol találkoztál először az Élménykülönítménnyel?

Egyik fiatal úszó csapattársam 2013-ban Debrecenben a Rotary futófesztiválon a Bátor Táborért futott és kért tőlünk adományt. A futóversenyen nézőként találkoztam Osváth Györgyi adományszervezővel, akit néhány nap e-mailezéssel sikerült meggyőznöm arról, hogy érdemes velünk, saját, kis rendezvényünkkel ("33 órás" váltóúszás Debrecenben, amelyen az Extrém Csapat hét tagja összesen 100 km-t úszik), alig egy hónapos kampányidővel, a szokásosnál kisebb adománygyűjtési tervvel is próbát tennie a Bátor Tábor Alapítványnak. 9 nap alatt értük el a 100 %-ot, majd 233 %-ra teljesítettünk, és azóta is folytatjuk akcióinkat!

Miért döntöttél úgy, hogy2016kecskemet_p1afv8sas8119910p81a7ts1h1a3n8l.jpg csatlakozol?

Ellenállhatatlan késztetést éreztem, hogy egy "hivatalos" jótékonysági akciót szervezzek, és saját, kisebb rendezvényünkkel a szenior és egyetemista úszókat is bevigyem a nemzetközi hosszútávú futó- és triatlonversenyekre szervezett élménykülönítményes csapat tagjai közé.

Mikor kezdtél úszni? Hogyan vált az úszás életed részévé?

Negyedik generációs debreceni "vizes ember" vagyok: dédapám, Rentka János már 1872-ben a debreceni "Feredőházban" volt fürdőszolga. Nagyapám a Városi Gőzfürdőt bérelte Debrecenben. Édesapám negyven évig volt úszóedző és úszásoktató Debrecenben. Én 1964-től, 7 éves korom óta indulok úszóversenyeken, és néhány év kihagyással végig versenyeztem az életemet, előbb a fiataloknál, majd a 25 éven felüli szenioroknál. Mindig is szerveztem csapatokat, edzéseket, versenyeket. 1995 óta a Debreceni Szenior Úszó Klub alapító elnöke vagyok. 2017 januárjában elnyertem a magyar szenior úszás örökös bajnoka címet. 10-szer indultam 24 órás úszáson, 59.700 m a legnagyobb megtett távom. Egyre több követő csatlakozik hozzám ezeken az extrém úszásokon.

dscf6708.JPG

Mire vagy a legbüszkébb a tavalyi évből?

A vasárnapi technikai edzésekre egy éven keresztül többen Nagykállóról, Nyírbátorból, Balmazújvárosból, Ebesről és a Bocskaikertből jöttek a Debreceni Sportuszodába, hogy két órát együtt gyakorolhassunk. Szinte mindenki sokat fejlődött az edzéseken! Minden új élménykülönítményes csapattag csatlakozása kiemelkedő pillanat volt. A csapattagok nagy úszásainál úszótársként, segítőként, a teljesítmény tanújaként jelen lenni hihetetlen élmény: egy sokszínű, erős, valóban szinte mindenre képes csapat állt össze a 15 éves középiskolástól a 81 éves szenior úszóig, volt versenyzőtől az amatőr úszóig. Húgom, tanítványaim, követőim, barátaim, társaim ők!

A 24 órás "nagy úszások":

  • Póti Eszter (15 évesen 42 km-t úszott a 2016. februári nyitó rendezvényen)
  • Lengyel Stella (40 km-t, majd a következő alkalommal 45 km-t teljesített)
  • Bihari Árpád 31,866 km után 36 km-es "életkori" úszást mutatott be
  • Tóth Béla 45,5 km-t úszott a kecskeméti záró rendezvényen.

 

Természetesen a 10 - 20 - 30 km-es úszások is erőn felülieknek számítanak, úszó múlttal alig rendelkező sporttársaink mégis többször teljesítették azokat. Katartikus élményeim közé tartozik, hogy több társunk merte lejjebb adni a kezdeti nagyobb úszótáv tervét, és a "B", majd a "C" terven dolgozott tovább, és mindegyikük azt mondta, hogy majd legközelebb újból megpróbálja. Az elmúlt évben én is "csak" 34 km-ig jutottam, és attól tartok, lesz még próbálkozásom...

Hogy néz ki számokban Bátraké a medence csapat 2016-os éve?

Az utolsó rendezvény előtt végeztem egy számvetést, és egyértelműen igazolható volt, hogy a 21 csapattag egyéni vállalásaival és a nagyobb rendezvényeken teljesített 10-20-40-45 és 45,5 km-es úszásaiból, 12 órás váltóiból több, mint 2000 km úszótáv jött össze, vagyis minden vállalt adomány forinthoz hozzá tudtunk rendelni egy leúszott métert. Egyébként a teljesítmények és az adományok között csak a csapattagok egymás közötti adományaiban lelhető fel valamilyen számszerű összefüggés...

dsc00471.JPG

Szerinted miért érdemes az Élménykülönítményhez csatlakozni?

2013 óta összesen hat élménykülönítményes csapatot szerveztem, volt, aki többször is segítőtársammá, igazi Legbátrabb Bátor Barátommá vált. Húgommal is szorosabbá vált a mindennapi kapcsolatom a Bátor Táboros vállalásaink óta.

Vannak tervek a jövőre nézve?

Természetesen! Néhányan valószínűleg csatlakozunk a 2017. évi Balaton-átúszás csapatához, többen kétszer vagy háromszor szeretnénk egy nap alatt átúszni a Balatont. Ez tavaly két csapattársunknak sikerült már. A Csapat ezek után is együtt marad. Szakmai terveink között szerepel például a Balaton körbeúszása négy nap alatt a part mentén. Én 2018-ban édesapám születésének 100 éves évfordulóján 100 nyílt úszóedzést tartok, néhány nap alatt 100 km-es emlékúszást hajtok végre. Ezeket a nagy úszásokat is szeretnénk a jótékonyság szolgálatába állítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://batortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr5512308039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása