„Akiket hosszasan kellett győzködni, ők is nagyon hálásak, hogy hallgattak ránk” – így látja a tábort egy kórházi kapcsolattartónk

2016.05.04. 16:29 bátortábor Szólj hozzá!

Vannak láthatatlan önkénteseink. Akik a háttérben dolgoznak nap mint nap, nem járnak a táborba, de nem lenne tábor nélkülük. Civil munkájuk mellett beszélgetnek, adminisztrálnak, a kétkedőket meggyőzik arról, hogy a Bátor Tábor kihagyhatatlan. Ők a kórházi kapcsolattartóink. Ismerd meg Juditot, és általa a kapcsolattartóink nélkülözhetetlen munkáját!

Mit kell tudnunk rólad?

Miholecz Judit vagyok, Debrecenben vagyok klinikai gyermek szakpszichológus, ahol onko-hematológiai betegségben élő gyerekekkel foglalkozom. Munkám során az onkológiai osztályon fekvő gyermekek pszichés problémáival foglalkozom, illetve a családtagokat is gondozom, hiszen arra is nagy szükség van. Mese- és művészetterápiás foglalkozás keretében az osztályon fekvő gyermekeknek és szüleiknek igyekszem segíteni, szorongásukat oldani, a kórházi körülmények okozta elszigetelődést csökkenteni, elviselhetőbbé tenni. A betegségről a figyelmet ideig-óráig elterelni, a foglalkozások által pozitív élményekben részesíteni a gyermekeket és szüleiket.

Milyen munkát végzel a Bátor Táborért?fb_20150325_13_26_12_saved_picture.jpg

Én veszem fel a kapcsolatot azokkal a gyerekekkel és családokkal, akikből Bátor Táborozó válhat. Egyik kollégámmal, dr. Gáspár Imrével beszéljük meg, hogy kiket javaslunk a táborba, hiszen itt is nagyon fontos szempontokat kell figyelembe venni. Ezen kívül én tartom a kapcsolatot azokkal is, akik érdeklődnek a tábor iránt. A jelentkezési folyamat nagy részének én intézem az adminisztratív oldalát, kivétel az orvosi adatokat, amiket a kollégám visz be a gépbe.

Milyen kapcsolatban vagy a gyerekekkel, akiket a táborba közvetítesz?

Mivel az osztályon dolgozom pszichológusként, ezért a táborba közvetített gyerekeket elég jól ismerem. Többnyire több hónapot töltenek kórházban és napi, heti szinten találkozunk. Általában azon gyerekeket javasoljuk táborba, akiknek a kezelésük nem az adott táborozási évben jár le, hanem az előző évben. Vagy teljesen befejeződött a kezelésük vagy fenntartó kezelés alatt állnak.

Mit mesélnek a gyerekek, amikor először találkozol velük újra a tábor után?

Általában fülig érő mosollyal és kicsattanó boldogsággal mesélnek a táborról. Olyan helyként emlegetik, ahol csupa jó dolog történik velük, és rengeteg pozitív élményben van részük. Változó, ki hogyan mesél. Valaki konkrét programokat említ meg, valaki pedig az egésznek az élményéről mesél. Akiket hosszasan kellett győzködni, hogy jelentkezzenek a táborba, ők is nagyon hálásak, hogy hallgattak ránk, és részesülhettek a tábor nyújtotta élményekben. A családi tábor esetében a szülők is nagyon hálásak, számukra olyan, mintha második gyerekkorukat élnék meg.

Mi a Bátor Táboros munkád legjobb és legnehezebb része?

A legjobb része az, amikor a gyerekek lelkesen mesélnek a táborban szerzett élményeikről. És amikor megkapom karácsonykor postán a kollázs fotókat azokról a gyerekekről, akik általam jutottak el a táborba. A legnehezebb a kamaszokat meggyőzni. Tavaly is gondot okozott, és idén is. 

BT.jpg

Hogyan tudod meggyőzni a hezitálókat?

Adok nekik egy Bátor Táboros cédét tele információkkal, tábori videót küldök nekik, illetve mesélek arról, hogy mások milyen jól érezték magukat, hogy eddig még senki nem bánta meg, hogy elment a táborba. Sőt, a legtöbben visszavágynak.

Mi a legszimpatikusabb neked a Bátor Táborban?

Az, hogy ÉLMÉNYT nyújt. Az onko-hematológián kezelt gyerekek összességében több hónapot töltenek kórházban, valaki akár egy évet is vagy többet. Keveset vannak otthon, a szociális kapcsolataik beszűkülnek, az otthon és a kórház között ingáznak, és nem élhetik a betegségük előtti kis életüket. A Bátor Táborban újra felszabadult, egészséges gyerekek lehetnek.

 

A beteg gyerekeknek nem csak önkénteskedéssel lehet segíteni, de a most aktuális személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása is rengeteget jelent a Bátor Tábornak. Ha támogatnád munkánkat, kattints ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://batortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr448685598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása