Az élményterápiával a gyógyulásért

2015.04.24. 11:50 bátortábor Szólj hozzá!

Papp Máté gyakorlatilag egy véletlennek köszönheti, hogy rátalált a Bátor Táborra. Az öt évig önkénteskedő házi cimbora jelenleg a Bátor Tábor egyik főállású táborvezető-helyettese, akinek már az öccse és az édesanyja is az önkéntesek csapatát erősíti. Véletlenek nincsenek, az alapítvány munkatársa mindig is a segítő szakmában dolgozott, mindig szeretett gyerekekkel foglalkozni.

Egy szerető családban a gyermek a legfontosabb érték. Ha a gyermeknél súlyos betegséget találnak, a család addigi élete felborul: utat tör magának a mindennapokban a szorongás, a félelem és a fájdalom. Ebben az élethelyzetben az egyik legfontosabb dolog, hogy a gyermek mihamarabb legyőzze szorongásait, és bátran tudja felvenni a harcot a betegséggel szemben.

A Bátor Tábor abban segít, hogy a gyógyulásért folytatott küzdelem könnyebb legyen számukra: egy elfogadó, vidám, szerető közeget biztosít, ahol a betegséggel kapcsolatos szorongások feloldódhatnak. Az Alapítvány ingyenes, komplex élményterápiás táborokat kínál a gyerekek és családjuk számára, melyek lényege, hogy a táborozók számára sikerélményt nyújtson.

A súlyosan beteg gyerekek felejthetetlen napokat töltenek el egy olyan támogató és elfogadó környezetben, amit Máté, vezetőtársai és az önkéntesek teremtenek meg évről évre, turnusról turnusra.

„A súlyosan beteg gyerekek számára ez a hét nap kiszakadást jelenthet a megpróbáltatásokkal teli hétköznapokból. Lehetőségük adódik igazán „gyereknek” lenni. Az élményterápia a gyerekeknél, a tudat alatti szinten valósul meg. A különböző programok és játékok (pl.: íjászat, evezés, bátorkodás, lovaglás…) alkalmával személyre szabott kihívások elé állítjuk táborozóinkat. Minden gyerek, korosztálytól függetlenül, találhat kihívást saját maga számára egy-egy feladatban. Míg az egyik gyereknek kihívás a ló hátán hanyatt dőlni, addig a másiknak ahhoz is sok bátorság kell, hogy csak megsimogassa a lovakat. Ezeket az elért sikereket erősítjük meg, tudatosítjuk bennük, így biztosítva a lehetőséget a fejlődésre. A tábor végén számos élménnyel és energiával „felvértezve” térnek haza a gyerekek. Az itt szerzett tapasztalatok és emlékek még hosszú ideig segítik őket a hétköznapokban és abban, hogy képesek legyenek elhinni magukról, hogy „nincs olyan akadály, amit ne tudnának leküzdeni”.”

img_0090_kicsi.jpg

Az emlékek és élmények azonban nem egyéniek: a közösség, és annak gyógyító hatása hatványozódik a Bátor Táborban. A hasonló betegséggel küzdő kortársakkal és sorstársakkal való találkozás, majd barátkozás példaértékkel szolgál, hiszen látják és érzik a táborozók, hogy nincsenek egyedül. De példát mutatnak egész heti jelenlétükkel és viselkedésükkel maguk az önkéntesek is, akik maguk közt csak „Csodaországként” emlegetik a hatvani bázist.

img_7687_kicsi.jpg

„Számomra már önmagában az is felemelő érzés, hogy 10 napot tölthetek egy olyan helyen, ahol – a viccen kívül is – tényleg „mindig süt a Nap”. Az önkéntesek számára is nagyszerű lehetőség kiszakadni egy kicsit a hétköznapok rohanásából. A „csoda” szerintem két részből áll. Az egyik oldalról nagyon sokat ad az az élmény, hogy egymás számára – eleinte – ismeretlen emberek képesek igazi csapatként dolgozni egy közös cél érdekében. A másik csoda pedig maguk a gyerekek. Részese lenni a mosolyuknak, élményeiknek, fejlődésüknek, annak, ahogy megnyílnak előttünk, valamint látni azt, hogy mennyi erő és küzdeni akarás van bennük… ez az, amiért megéri „áldozni 10 napot a szabadidőből”.”

berni_282_29_kicsi.jpg
Egy ilyen tábor üzemeltetése, a gyerekek és az önkéntesek ingyenes táboroztatása viszont rengeteg költséggel jár. (Kora tavasztól késő őszig, 15 különböző turnusban, több mint 1000 daganatos és súlyosan beteg táborozót fogad idén a Bátor Tábor.)

„Az alapítvány kizárólag céges és magántámogatásokból tartja fenn magát. Jelenleg az adófizetők 1%-os felajánlásaiért kampányolunk, hiszen a felajánlott összegekből fedezni tudjuk a táborok költségeinek egy komoly részét, amivel bárki részesévé válhat a mi kis csodánknak.”

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://batortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr667394288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása