A Bátor Tábor átállítja a váltókat

2017.04.06. 18:17 bátortábor Szólj hozzá!

Réka ezer éve Bátor Tábor-os önkéntes, igazi tábori arc, aki bármikor, bármilyen körülmények között mosolyra tudja bírni a gyerekeket. Ha kell, kártyatrükköt tanít, rajzol, vagy csak hangosan nevet. Mindezt persze őszintén, szívből jövően. Mára kicsit távolabb sodorta az élet a Bátor Tábortól, de elmondása szerint, ha akarná sem tudná kitörölni az ott szerzett élményeket, tapasztalatokat az életéből. 

Emlékszel még, hogy lettél cimbora?

2008-ban hallottam először a táborról egy fiútól, akivel akkor jártam. Emlékszem, annyira tetszett mindaz, amit mesélt, hogy eldöntöttem, hogy elmegyek - sőt azt is, hogy kettőnk kapcsolatától függetlenül jelentkezem a következő évben. Neki és annak az önkéntesnek, aki őt elhívta, köszönhetem azt, hogy 2009-től a tábor nemcsak jelen van az életemben, de nagyon sokat változtatott rajta: az élményekkel, amiket ott kaptam, az emberek által, akiket megismerhettem, és mindezeken túl azzal a személyes fejlődéssel is, amire lehetőségem nyílt.

Mit jelentett számodra az ott töltött időlm_tavasz_17.JPG?

Feltöltődést és értelmet. Feltöltődést jelentett minden alkalommal az a nézőpont-váltás, amit az táborozók történetei adnak, és ami hosszú távon kirántott a saját mindennapi feladataimból, munkámból és esetleges problémáimból. Az önkéntesség pedig számomra értelmet is nyújt egyben, mert itt látom a (bármilyen) tevékenységem eredményét.

Mit láttál a gyerekeken a táborban? Milyen változás ment végbe bennük?

Szerintem a legerősebb jutalomfaktor tábori önkéntesként éppen az, hogy a turnus alatt (legyen az egy hét vagy egy hétvége) sokszor lehet látni a Bátor Tábor-os környezet és a program fejlesztő, gyakorlatilag alapvető változásokat generáló hatását. Megjelenhet ez abban, hogy a gyerekek kinyílnak, hogy lehet látni rajtuk az örömöt és büszkeséget, amit a sikereik mentén élnek át, hogy együtt bandáznak és élvezik a társaságot...  A nevetést és a felszabadultságot sokszor emlegetjük, de tényleg ezek ragadják meg talán a legjobban a tábori napokról és jelenetekről való képeim lényegét.

Mi a kedvenc tábori sztorid?

Nem tudom, hogy van-e kiemelten kedvenc sztorim. Őrzök konkrét emlékeket táborozó gyerekekről és családokról, fantasztikus önkéntesekről - de azt érzem, hogy ha egyet kiemelnék, akkor az nem lenne fair a számtalan további történettel kapcsolatban, amire nem emlékszem vagy nem mesélem el - amelyek ugyanúgy szerves részei számomra a tábornak. Vicces, megható, tanulságos, figyelem-felhívó, izgalmas, boldog, elégedett...ezek a feltoluló emlékek egyszavas leírásai.

img_2323.jpg

Tanultál valamit a cimbiévek alatt?

Valamit? Számomra a táborral világok nyíltak meg! Folyamatosan találtam újabb és újabb kihívásokat - folyamatosan tanultam és tanulok a tábor által. Voltak ebben konkrét, megfogható dolgok - például a kötélpályáról, a horgászatról vagy hogy hogyan kell minél jobb megbeszélést tartani. És voltak olyan képességek, amik nehezebben határolhatók körül, ilyen például a kommunikáció: a dicséretek kimondása és egymás fejlődésének a segítése a visszajelzésekkel, vagy a csapatban való munkát segítő készségek és attitűdök, az egymás iránti tolerancia és empátia, a konfliktusok megelőzése és kezelése. És természetesen ott van az a mérhetetlen tapasztalat és tanulás, amit a táborozó gyerekeknek és felnőtteknek köszönhetek: mindaz, amit a velük való beszélgetések vagy közös programok által láthattam meg a világból.

Mivel foglalkozol most? Hatással van még a BT az életedre/mindennapjaidra?

Jelenleg egyetemi tanársegédként oktatok és kutatok. A második kérdésre pedig azt hiszem, a válaszom a fentiekből egyértelmű: igen, a Bátor Tábor a mai napig hatással van az életemre: átállította a váltókat.

Nincs időd önkénteskedni? A beteg gyerekek tábori napjait más módon is segítheted: rendelkezz adód 1%-áról, hogy még többekhez jussanak el gyógyító élményeink!
Adószámunk: 18107913-1-41 Köszönjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://batortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr2312406285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása