Alma, alma, piros alma - egy falat egészség

2015.10.22. 15:07 bátortábor Szólj hozzá!

A zöldségespultok roskadoznak a szebbnél szebb almáktól. A Bátor Tálban pedig isteni almásdesszert-receptek találhatók, mutatunk is egyet:

Almás pite cukor nélkül

Hozzávalók 10 személyre

1,2 kg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

szódabikarbóna

50 dkg vaj

24 dkg hidegen sajtolt napraforgóolaj

20 dkg zsemlemorzsa (vagy búzacsíra)

A töltelékhez:

2,5 kg alma

20 dkg citrom leve

vanília

őrölt fahéj

őrölt szegfűszeg

őrölt kardamon

almas_pite.JPG

Elkészítése

A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával. Belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk az olajat, és annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Ez a mennyiség két sütőtepsinyi mennyiséget jelent. Amíg a tölteléket elkészítjük, addig a tésztát hűvös helyen pihentetjük. A töltelékhez az almát közepes lyukú reszelőn lereszeljük, majd elkeverjük a többi hozzávalóval. A tésztát négy részre osztjuk. Két részt kinyújtunk, és tepsikbe tesszük. Rászórjuk a zsemlemorzsát, és elosztjuk rajtuk a fűszeres almát. Kinyújtjuk a másik két tésztát is, beborítjuk vele a töltelékeket. Villával megszurkáljuk, hogy a fölösleges gőz eltávozzon. 180 °C-ra előmelegített sütőben sütjük 30 percig. Kihűlés után szeleteljük. Készíthetjük édesített formában is, ilyenkor az almát szórjuk meg kevés barna- vagy nyírfacukorral.

10 dkg tápanyagtartalma (cukor nélkül) – energia 242,9 kcal/1013,4 kJ; fehérje: 3,7 g; zsír: 13,8 g; szénhidrát: 25,1 g

A bejegyzés trackback címe:

https://batortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr878009495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása