A zöldségespultok roskadoznak a szebbnél szebb almáktól. A Bátor Tálban pedig isteni almásdesszert-receptek találhatók, mutatunk is egyet:
Almás pite cukor nélkül
Hozzávalók 10 személyre
1,2 kg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
szódabikarbóna
50 dkg vaj
24 dkg hidegen sajtolt napraforgóolaj
20 dkg zsemlemorzsa (vagy búzacsíra)
A töltelékhez:
2,5 kg alma
20 dkg citrom leve
vanília
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
őrölt kardamon
Elkészítése
A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával. Belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk az olajat, és annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy nyújtható tésztát kapjunk. Ez a mennyiség két sütőtepsinyi mennyiséget jelent. Amíg a tölteléket elkészítjük, addig a tésztát hűvös helyen pihentetjük. A töltelékhez az almát közepes lyukú reszelőn lereszeljük, majd elkeverjük a többi hozzávalóval. A tésztát négy részre osztjuk. Két részt kinyújtunk, és tepsikbe tesszük. Rászórjuk a zsemlemorzsát, és elosztjuk rajtuk a fűszeres almát. Kinyújtjuk a másik két tésztát is, beborítjuk vele a töltelékeket. Villával megszurkáljuk, hogy a fölösleges gőz eltávozzon. 180 °C-ra előmelegített sütőben sütjük 30 percig. Kihűlés után szeleteljük. Készíthetjük édesített formában is, ilyenkor az almát szórjuk meg kevés barna- vagy nyírfacukorral.
10 dkg tápanyagtartalma (cukor nélkül) – energia 242,9 kcal/1013,4 kJ; fehérje: 3,7 g; zsír: 13,8 g; szénhidrát: 25,1 g