Városi legendák a tábori önkéntességről - táborvezető helyettesünk válaszol

2017.11.27. 11:14 bátortábor Szólj hozzá!

15 turnusnyi Bátor Tábor-os élménnyel a hátam mögött hosszú órákon át tudnék mesélni arról, mennyi mindent jelent BT-s önkéntesnek (azaz cimborának) lenni. Nagyon remélem, hogy jövőre is egy csomó új ember kerül majd be a BT-s közösségbe, úgyhogy ha felmerült benned, hogy jelentkezz, ne habozz tovább! Van azonban néhány visszatérő kérdés, ami mindig felmerül, amikor szóba kerül a tábor, és ha benned is megfogalmazódtak, ezekre gyorsan válaszolok is.

„Nem megterhelő érzelmileg, hogy beteg gyerekeket látsz?

Néha nyilván az. De azt garantálom, hogy ha eljössz önkéntesnek, akkor a vidám, felemelő, megható, sírvanevetős, meghitt, barátságos és boldog élmények messze többségben lesznek a nehéz pillanatokkal szemben. A táborunkban a legszebb gyerekkori élményeket igyekszünk megteremteni (és hidd el, ebben NAGYON jók vagyunk), de valahogy mindig úgy alakul, hogy a legszebb felnőttkori élményekből is sok itt születik.

 12365975_10205534183016351_4423679473482274824_o.jpg

„És mi van, ha én ezt nem bírom?”

A saját érzelmi és fizikai terhelhetőségedet természetesen csak te ismered. De ha attól tartasz, hogy végig csak arra tudsz majd gondolni, hogy ezek a gyerekek mind súlyos betegségekkel küzdenek, akkor biztosíthatlak róla, hogy mi és a többi önkéntes tenni fogunk azért, hogy ne a betegséget, hanem legyőzött félelmeket, megszülető barátságokat és azt az elképesztő mennyiségű bátorságot és erőt lásd, amit a táborozóink magukkal hoznak.

„Nem nehéz bekerülni hozzátok önkéntesnek?”

Nehéz is, meg nem is. Ha lelkes vagy és elhivatott, ha azt látjuk rajtad, hogy szívesen dolgozol másokkal egy jó ügyért, és valóban azért szeretnél hozzánk csatlakozni, hogy a gyerekeknek élményeket adj, akkor nem olyan nehéz. Ha te sem tudod pontosan, hogy miért akarsz belevágni, vagy nem vagy benne biztos, hogy könnyen fog menni a csapatmunka, akkor mi is azt fogjuk kérni, hogy adj még időt magadnak. Egyébként szerintem a BT-s interjú önmagában olyan tapasztalat, amiből rengeteget lehet tanulni.

„Nem kell pedagógusnak, pszichológusnak vagy egyéb „szakmabelinek” lenni?”

Nem.

„Mennyi elfoglaltságot fog ez nekem jelenteni?”

Az interjú kb. egy délutánt, és ha bekerülsz a nyári stábba, akkor 3 nap képzést tavasszal, és egy 9 napos turnust a nyáron. Az időpontokat mind megtalálod a jelentkezési lapon, úgyhogy könnyen tudsz tervezni. Nyilván minél rugalmasabb vagy (vagyis minél több turnust jelölsz meg), annál könnyebbé teszed a mi dolgunkat is.

10644748_10205534191256557_3078909518284041880_o.jpg

„Ide csak fiatalok kerülhetnek be önkéntesnek?”

Nem tudom, mit értesz „fiatal” alatt, de a jelentkezésnek csak alsó korhatára van (20 év), felső nincs. Rengeteg önkéntesről tudnék mesélni, akik 30+/40+/50+-osak, és csodálatosan megtalálják évről évre a helyüket mind a cimbora-csapatban, mind a táborozóink között; akiktől én is évről-évre új dolgokat tudok tanulni.

„Akkor bárki jelentkezhet?”

Igen, ugyanakkor nem gondolom, hogy a Bátor Tábor lenne mindenkinek az ideális önkéntes „célpont”: a táboroztatáshoz és a gyerekekkel való munkához kell egy bizonyos „kompetencia-csomag”, amit mi is keresünk minden jelentkezőnkben. De ha azt érzed, hogy motivált vagy, és kipróbálnád magad nálunk, akkor nyugodtan bízd ránk ennek a megtalálását benned. Én talán életem legjobb döntésének tartom, hogy amint tehettem, jelentkeztem a BT-be cimbinek. Neked pedig azt tudom ígérni, hogy ha jelentkezel hozzánk, azzal esélyt adsz magadnak arra, hogy részese legyél valami sokkal nagyobbnak és fontosabbnak, mint bármelyikünk. Itt a link: 

https://batortabor.microsoftcrmportals.com/hu-HU/

Máté

A bejegyzés trackback címe:

https://batortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr10013397399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása