„Erőt ad a munkánk folytatásához”

2016.05.12. 14:08 bátortábor Szólj hozzá!

Ő mindenki Benyó dokija: a táborban és a Szent László Kórházban is, ahol dolgozik. Tizenöt éve tábori orvos, aki mindig minden körülmények között kész egy kis mókára.

Nagyon régre nyúlik vissza a kapcsolatod a Bátor Táborral.

Igen, ott voltam a kezdetek kezdetén, amikor az orvosokból és pszichológusokból álló gárda összegyűlt a Bethesda Kórház egyik padlástéri szobájában ötletelni. Az egyik találkozás jegyzőkönyve még talán meg is van nálam otthon. Az első táborról nincs saját élményem, először 2002-ben már a hatvani táborhelyen voltam önkéntes orvos. Azóta viszont majdnem folyamatosan jelen vagyok, összesen két vagy három évet hagytam ki.

Mi volt az ösztönzőerő a Bátor Tábor létrehozására?

Az ötletelők között sokan krónikus beteg gyerekekkel foglalkoztunk, így pontosan tudtuk, hogy mivel járnak ezek a betegségek, mire van szükségük a gyerekeknek. Barretstownból hoztuk haza azt az akkor még igen innovatív gondolatot, hogy a gyógyítás nem ér véget a test kezelésénél, a gyerekek lelkére is figyelmet kell fordítani, örömöt kell csempészni az életükbe.

kep_22.JPG

Nagyon más volt a tábor a kezdetekkor?

Főleg a körülmények. Nincs rá jobb szó, minthogy szocreál volt. Az önkéntesek a mostani sportszer raktárban is laktak, a gyerekházaknak gyakorlatilag ló nézett be az ablakán. A focipálya aszfalttal volt burkolva, igazi vas hinták voltak és beton pingpongasztalok a játszótéren. Az ebédlőben volt egy mini helyiség, amiben még leülni sem nagyon lehetett: ott töltődtek az önkéntesek egy-egy szabad percükben. De mindennel együtt nagyon élveztük minden pillanatát.

Ugyanazt csinálod a tábor kapuján belül és azon kívül is. Nem unalmas?

Ugyanazt, de más környezetben, és ettől egy csomó minden megváltozik. A gyerekek a kórház falain kívül sokkal jobban adják saját valójukat, feloldódnak a szülők nélkül, önállóbbak lesznek, újra mernek gyerekek lenni. Egy-egy tábor után mi sem tudunk már rájuk pusztán páciensként tekinteni.

Itt nemcsak a gyerekek, de az egészségügy másik arcát is meg lehet ismerni. Nővéreket, doktorokat civilben, tréfálkozva, miközben komoly dolgokról döntünk ott is. Az orvosi épületünk felszereltsége példaértékű, de aki kívülről nézi, nem látja, milyen felkészültséget rejtenek a vidám falak. Emellett rengeteget ad nekünk is lélekben, hogy olyan gyerekeket láthatunk, akik már jól vannak. Erőt ad a munkánk folytatásához.

benyo_doki_2.jpg

Mi a legfontosabb neked a Bátor Táborban?

Olyan gyerkőcöket fogadunk itt, akiknek a legnagyobb szükségük van arra, hogy örömet csempésszünk az életükbe. Az ilyen súlyos betegségekben a könnyebb és nehezebb periódusok váltják egymást, ezért nagyon fontos, hogy amikor jobban vannak, töltődjenek, hogy a nehezebb idők átvészeléséhez legyen miből erőt meríteniük.

Emellett a Bátor Tábornál olyan beteg gyerekek fogadására is fel vagyunk készülve, akik máshová el sem jutnának az állapotuk miatt. Persze ez sokszor nekünk is kihívás, de ezek jó kihívások. Számomra nagyon fontos, hogy törődjünk velük, hiszen nekik igazán tudunk örömet szerezni.

Van kedvenc tábori sztorid?

Pár éve jött egy kislány, aki gyakorlatilag fél csípővel élt. Szerettük volna, ha el tud jutni lovagolni és az óriás hintára, de fogalmunk nem volt, hogyan. Az ilyen speciális eseteket mindig külön átbeszéljük a programokat tartó cimbikkel, de ezzel az üggyel a szokásosnál is többet foglalkoztunk. Órákat beszéltünk róla, terveztünk, ötleteltünk. És tudod, mi történt? Kimentünk a lovardába, és a kislány egyszerűen felült a lóra, és lovagolt.

Azt hiszem, ott mind megtanultuk, hogy ugyan nekünk mindenre fel kell készülnünk, hogy semmi se legyen lehetetlen, de majd a gyerek eldönti, hogy miben van valóban szüksége segítségre. Ők sokkal régebben élnek együtt a nehézségeikkel, mint mi gondolnánk.

Szerinted meddig csinálod még?

Amíg nem nevetnek ki, hogy bottal jövök.

 

A súlyosan beteg gyerekeknek nem csak önkénteskedéssel lehet segíteni. A most esedékes adó 1% felajánlása hatalmas segítség minden civil szervezetnek. Gondolj ránk adóbevallásod kitöltésekor! www.batortabor.hu/egyszazalek

A bejegyzés trackback címe:

https://batortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr888711174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása