Hozzávalók 10 személyre:
2 kg túró
20 dkg zabpehely
20 dkg búzadara
4 tojás
5 dkg vaj
5 dkg vaj
15 dkg nádcukor (vagy inulin)
35 dkg zsemlemorzsa
1,5dl olaj
tejföl
Elkészítése:
Az áttört túrót összekeverjük a zabpehellyel, a búzadarával, az egész tojásokkal, a vajjal, a nádcukorral, majd fél óráig pihentetjük. Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, forrásban lévő vízben kifőzzük. A zsemlemorzsát szárazon pirítjuk, hozzáadjuk az olajat és ebben forgatjuk meg a jól lecsepegtetett gombócokat. tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Egy adag tápanyagtartalma ( tejföl nélkül, nádcukorral) – energia: 782 kcal/3268kJ; fehérje. 46,3 g; zsír: 32.5g; szénhidrát: 74,9g
Egy adag tápanyagtartalma (tejföl nélkül, inulinnal) – energia. 761,6kcal/ 3183,7 kJ; fehérje:42,9 g, zsír: 36,8 g; szénhidrát: 59,4g