Üdv a Napos oldalon!

2013.05.24. 16:28 bátortábor Szólj hozzá!

Minden új nyár egy izgalmas kezdet is egyben, új ötletek, új programok, új önkéntesek és új kihívások, amelyek ránk várnak, amikor nekilátunk előkészíteni a nyári turnusokat. A táborok sikeressége nagyrészt önkénteseinkben rejlik, éppen ezért nagyon nagy felelőssége van annak, hogy hogyan készítjük fel őket a nyárra, milyen képzést állítunk össze nekik! Ezért van a „Napos” képzés, mely két tavaszi hétvégén fogadja azt a közel 500 önkéntest, akik a nyáron cimboraként térnek vissza hozzánk!

Mivel az alapítványnál az ezzel kapcsolatos munka már decemberben megkezdődik, utazzunk most kicsit együtt vissza az időben!

Már 2012 végén megtörtént a 2013-as turnusok középvezetőinek a kiválasztása. Ők azok az önkéntesek, akik nyáron a táborvezetővel és helyettesével közösen, a vezetőségben dolgoznak. A cimborák munkáját segítik, a programokat, és a táborozókat koordinálják. Vezetőként jelen lenni egy csoportban nagy kihívás, ezért középvezetőinket év elején, két teljes hétvégés képzéssel készítjük fel nyári feladataikra. A családias hangulatú hétvégéken a játékos csapatépítésen és ismerkedésen túl, komoly témákat is érintünk. Gyakoroljuk a visszajelzéseket, kipróbáljuk, milyen 30-40 ember előtt beszélni, modellezzünk tábori váratlan helyzeteket, és alternatívákat gyűjtünk a lehetséges megoldásokra. Elmélyülünk a terápiás rekreációban, ami a tábori élet és működés alapja. Beszélünk kommunikációról, szabályokról, motivációról, empátiáról, és már itt elkezdjük a közös felkészülést a Napos képzésekre, ahol középvezetőink először találkoznak már vezető szerepben az önkéntesekkel, és elkezdik az ismerkedést, a közös munkát.

Napos1.jpg

Külön hétvégére várjuk cimboráinkat, a nyári turnusok korcsoportjai szerint, így idén először a kölyök, majd a kamasz turnusok önkénteseivel találkoztunk. Több száz csillogó szempár, mosolygó és kíváncsi tekintet. Több hónap eltelt már a jelentkezések óta, várakozással és elvárásokkal is érkeznek ide az emberek, így nekünk szervezőknek is magasra van téve a léc.

Ilyenkor van lehetőségünk a frissen bekerültekkel megismertetni az alapítvány munkáját, működésünk alapelveit, és átadni a tábori élethez szükséges tudást, praktikákat, trükköket. Régi cimboráink ebben sokat segítenek, nyitottságuk, odafigyelésük, és az, ahogyan tapasztalataikat átadják az újaknak, példaértékű.

A hétvégén szánunk időt az ismerkedésre, csapatépülésre, és arra is, hogy kicsit lazítsunk, jól érezzük magunkat. A szoros programban számunkra nagy kihívás, hogy minden olyan téma helyet kapjon, amit fontosnak tartunk, mégis befogadható legyen az információ. Törekszünk a fokozatosságra, és arra, hogy minden egymásra épüljön, ugyanakkor fontos a jó hangulat és az összetartozás érzését kovácsoló élmények.

A pénteki nap, a hangolódásról a megérkezésről, és az alapok lerakásáról szól, a szombati pedig már a nagyon gyakorlatias képzések színtere. Feladatkörönként különbözik, hogy a közös előadások után kinek milyen képzéssel készülünk. Házi cimboráink három blokkban, külsős trénerek és szakemberek vezetésével, saját tapasztalatokra épülő képzéseken a pozitív megerősítést gyakorolják, átélik miért fontos a gyerekeknek kereteket adni ahelyett, hogy túlságosan irányítanák őket, az elmélet után gyakorlatban is elsajátítják a terápiás rekreáció folyamatának támogatását, illetve különböző gyerekekkel kapcsolatos akár nehezebb tábori helyzetekben és szituációkban próbálhatják ki magukat.

A játszósok eközben programonként, egy-egy szakértővel készülnek   nappali programok megtartására. Nagyon sok a már meglévő tapasztalat, amivel a játszó cimborák érkeznek, így ilyenkor nem csupán a technikai fogásokat gyakorolják például az evezés vagy íjászat programon, hanem már tábori szemmel a program felépítésére, tartalmára, és annak tudatos vezetésére készülnek. Itt sok ötletelésre és tapasztalatcserére nyílik alkalom; sokféle helyről jönnek önkénteseink, és ilyenkor együtt állítják össze a programokat.

Napos2.jpg

Mindeközben két másik csoportban, az egészségügyi és a nemzetközi turnusok tolmács cimborái képződnek. Fontos, hogy a szerepköröknek megfelelően, mindenki olyan információkkal gazdagodjon, ami csak rá vonatkozik, kis csoportban történjen a képzés, lehetőséget teremtve a közös beszélgetésekre, tapasztalatcserére, kérdésekre. Ilyenkor mi is tanulunk, tapasztalunk új dolgokat, sokat készülünk és sok anyagot adunk, de a tudáscsere sok esetben kölcsönös.

A hétvége vasárnapi napján lehetőség van a megtanult dolgok kipróbálására, arra, hogy egy, a táborhoz nagyon hasonló helyzetben legyen mindenki szerepkörének megfelelően. A programok kialakítása közben elsődleges cél a nálunk táborozó gyerekek fizikai és érzelmi biztonsága. A képzéseken ugyanerre törekszünk cimboráinknál is: legyen lehetőségük kipróbálni magukat, megtapasztalni mindent, ami vár rájuk nyáron, és úgy hazamenni a Napos végéről, hogy aztán magabiztosan térjenek majd vissza; ki-ki a saját turnusába.

Az idei képzések már mögöttünk vannak, májusban felkészítettünk és felkészültünk. Nagyon várjuk már a nyarat, és úgy érzem minden táborvezető és táborvezető-helyettes nevében mondhatom, megérte a hosszú hónapok munkája, szuper csapatokkal vágunk neki az idei nyárnak is!

A bejegyzés trackback címe:

https://batortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr235316088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása