Nyírfacukor, te édes...

2015.03.11. 14:36 bátortábor Szólj hozzá!

Sokan azt gondolják, az édesség és az egészséges táplálkozás két egymást kizáró dolog. Pedig ez koránt sincs így. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy táborunkban is megtalálhatóak az édes finomságok, csak cukor helyett ezek nyírfacukorral készülnek.

Helyes alapanyagok megválasztásával sokat javíthatunk nemcsak a süteményeink minőségén, hanem a saját és szeretteink egészségén is. Azok számára, akiket a diabétesz nem érint, a fehér cukor helyett a barna nádcukrot, de még inkább az ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag mézet, valamint juharszirupot ajánljuk. Azoknak azonban, akik cukorbetegséggel élnek, a cukor, a barna cukor, a méz és a szőlőcukor nem javasolt, ezek helyett a cukorpótlók, édesítőszerek és az "alternatív megoldások", azaz a természetes édesítőszerek Pl. xilit, inulin, sztívia) alkalmazhatóak.

A Bátor Táborban elsősorban xilitet, azaz nyírfacukrot használunk, ami egy lassan felszívódó cukoralkohol. Megtalálható a zöldségekben, gyümölcsökben és az emberi testben is, nagyobb mennyiségben a nyírfa rostjaiban található xilánból állítják elő. Szénhidráttartalma 60%-kal, kalóriatartalma 40%-kal alacsonyabb a cukorénál, a glikémiás indexe 7 (míg a finomított kristálycukoré 70).

Ahhoz, hogy kedvet kapj a nyírfacukor használatához, egy finomság receptjét is megosztjuk veled:

muffin.jpg

Narancsos muffin:

Hozzávalók 24 darabhoz:

2 narancs

6 tojás

30 dkg nyírfacukor

40 dkg darált mandula

1 teáskanál sütőpor

10 dkg gluténmentes csokoládé

3 dkg narancshéj

A narancsokat megmossuk, egészben hagyva vízben megfőzzük kb. 1 óra alatt. Utána feldaraboljuk, a magját kiszedjük, botmixerrel pürésítjük. A tojásokat a nyírfacukorral habosra keverjük, belevegyítjük a sütőporral elkevert darált mandulát és a narancspépet, majd hozzáadjuk az apróra vágott étcsokit és a kandírozott narancshéjat. A muffinsütő mélyedéseibe helyezett papírformákba adagolva 170 fokra melegített sütőben 15-17 percig sütjük, ízlés szerint díszítjük.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://batortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr757254287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása