Homoktövis, a szupergyümölcs

2015.02.20. 10:46 bátortábor Szólj hozzá!

Tábori menüink rendszeres szereplője a homoktövis ital, de talán sokan nem tudjátok, milyen egészséges növényről is van szó. Alábbi bejegyzésünkben ezt mutatjuk meg nektek.

A homoktövis egy mérsékelt égövi lombhullató bokor, Közép- és Délkelet- Ázsia és Európa hegyvidékein található meg.  1-4 méter magasra nő, hajtásai tövisesek, virágai aprók és zöldek, bogyós termésének színe a narancssárgától a pirosig változik. A bogyók íze kesernyés, savanykás, illata az ananászára emlékeztet, augusztusban és szeptemberben érik.

collage_homoktovis.jpg

A homoktövis napjainkban jelentős szerepet tölt be az egészséges táplálkozásban. A növény több mint 190 értékes összetevőt tartalmaz, legjelentősebbek a A-, K-, E-vitaminok, zsírsavak, lipidek, szerves savak, aminosavak, szénhidrátok, C-, B1-, B2-vitaminok, folsav, tokoferol, flavonoidok, fenolok, terpének és tanninok.

A homoktövis antioxidáns tartalma is igen magas, ami azért olyan fontos, mert több mint 80 betegség kialakulásának kockázatát csökkentik, többek között a legtöbb embert érintő szív-és érrendszeri, daganatos, légzőszervi megbetegedéseket. Az antioxidánsok támogatják a szervezet ellenálló képességét, segítik az immunrendszer működését és a már kialakult betegségek hatékonyabb és gyorsabb leküzdésében is részt vesznek. Az antioxidánsok mellett a C-vitamin tartalma is igen magas, egyes szerzők szerint 12-szer több mint a narancsé (50mg/100g) és magasabb, mint a kivié, paradicsomé, galagonyáé.

Egészséges, finom gyümölcs, igazi vitaminbomba. Építsd be te is táplálkozásodba, hogy ezt kortyolgatva kicsit minden nap a táborban érezhesd magad.

A bejegyzés trackback címe:

https://batortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr127188405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása