Mire vágyik télen a rövid nappaloktól, hideg széltől, latyakká szomorodott hótól elcsigázott lelkünk? Illatokra, színekre, fényre, a körbeült családi asztal melegére. Jókedvünk és egészségünk megőrzéséhez egy színes, fűszerektől illatozó, finom ebéd is hozzájárulhat, amikor kipirult arccal, farkaséhesen hazatérünk a korcsolyázásból. Ráadásul majdnem az egész előre is elkészíthető, így az anyukáknak sem kell kimaradniuk a szabad levegőn eltöltött téli családi programból. Különösen, ha apró kezek is segítenek nekik a főzésben!
Kakukkfüves csirkemell kukoricás puliszkával
Elkészítése:
A csirkemellet felszeleteljük, kakukkfűvel meghintjük. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, a hússzeleteket mindkét oldalukon hirtelen megsütjük, majd félretesszük. Az olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, majd a fehérborral felengedjük. Beletesszük a hússzeleteket, majd lassú tűzön, fedő alatt pároljuk, közben a hússzeleteket forgatjuk, a levét kevergetjük, időnként vízzel pótoljuk, nehogy leégjen. Kb. 20-30 perc alatt puhára fő.
Egy adag tápanyagtartalma – energia: 249 kcal / 1041 kJ; fehérje: 26 g; zsír: 12 g; szénhidrát: 7 g
Hozzávalók a csirkéhez
4 személyre:
40 dkg csirkemell
2 evőkanál morzsolt kakukkfű
5 dkg vaj
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl fehérbor (vagy víz)
A kukoricás puliszka elkészítése:
Egy lábasban felforraljuk a vizet, és folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a kukoricadarát. 1-2 percig keverjük, aztán levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a kukoricát, a lenmagot és a fűszereket. Sütőpapírral kibélelünk egy 11 x 22 x 6 cm-es kivajazott püspökkenyér formát, ebbe öntjük a puliszkát, alufóliával lefedjük, és 170 ºC-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Amikor a sütőből kivettük, kb. negyed órán át állni hagyjuk, utána levesszük róla a fóliát és tálra borítjuk. Tálaláskor ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle, ezzel tálaljuk az
illatos, zöldfűszeres húst.
8 adag esetén egy adag tápanyagtartalma – energia: 135 kcal / 565 kJ; fehérje: 4,1 g; zsír: 1,4 g; szénhidrát: 26 g
Hozzávalók a kukoricás puliszkához:
1 liter víz
20 dkg kukoricadara
30 dkg morzsolt kukorica
(konzerv vagy fagyasztott)
1 evőkanál lenmag
1 evőkanál morzsolt bazsalikom
1 evőkanál őrölt snidling
A Bátor Tál kiváló karácsonyi ajándék, hiszen a benne levő receptek ajánlhatók egészséges gyermekek és felnőttek számára és olyan családoknak is, ahol krónikus gyermekbetegség, ételallergia, cukorbetegség nehezíti a hétköznapokat. Itt rendelheted meg: http://www.webshop.batortabor.hu/batortal
Köszönjük a finomságok elkészítését Hampuk Zsoltnak, a fotókat pedig Hampuk Richárdnak!