Az 5000. táborozó ünnepe a Bátor Táborban – avagy hogy készül a répatorta 150 táborlakónak

2013.08.29. 15:54 bátortábor Szólj hozzá!

Szép ajándék a Sorstól, hogy 2001-es születése óta kísérhetem a Bátor Tábor útját, s nem csak a folyamatos fejlesztésében vehettem részt, hanem a különleges születésnapi torta megalkotásában is.

2013 nyarán, a harmadik turnusban köszöntött ránk az Ünnep: az 5000. táborozónk is átlépte a tábor küszöbét, hogy az egy hetes élményterápiás táborozás után lelkiekben megújulva, megerősödve térjen haza, és másképpen küzdhessen meg a betegség adta, hétköznapinak nem nevezhető kihívásokkal.

A különleges születésnaphoz különleges torta jár. S gondolhatná bárki, milyen jól jár az a cukrász, akitől megrendeljük az alkalomhoz illő 150 szeletes tortát. De aki már járt a Bátor Táborban, az tudja, itt semmi sem úgy történik, mint a kerítésen túl…

Meghívlak, kedves Olvasó, a kulisszák mögé…

Először is, mi egészségesen étkezünk. Úgy, ahogyan Bátor Tál szakácskönyvünkben megírtuk. Másodszor, konyhánk dolgozói, Sári Bandi, Erika és csapatuk minden lehetetlennek tűnő feladatra vállalkoznak. Harmadszor, a táborban sok speciális diétás igényt kell kielégítenünk, ehhez önkéntes dietetikusok és dietetikus hallgatók adják a szakmai segítséget.

A sok-sok finom és egészséges receptet tartalmazó Bátor Tálat itt rendelhetitek meg:

www.webshop.batortabor.hu/batortal

Így történt, hogy a torta saját, tábori konyhánkban készült el. Természetesen a jó öreg Murphy is velünk ünnepelt: ebben a turnusban minden eddigit felülmúlóan sok és különleges diétát szolgáltunk ki. Volt nem egy tejfehérje, laktóz és glutén érzékeny táborozó, akadt aki tojást nem ehetett, de tiltott listán volt a szezámmag, a citrusfélék, a kókusz és a mogyoró is. Aztán még abba is belefutottunk, hogy a gluténmentes táborozóinkat adomány liszttel ellátó Mester Család sütemény lisztjét sem használhattuk, mert az egyik gyermek kukoricára, kukoricalisztre is érzékeny volt. Speciális, kukorica lisztet nem tartalmazó gluténmentes lisztkeveréket kellett találnunk. Létezik ilyen, az AnnaPanni, de kipróbáltuk a rizsliszt és a a burgonya keményítő barátságos elegyét, működik. Ajaj, mondhatnád, ha megkérdezel egy gyereket, mi kell a tortához, sorolja: liszt, tojás, tej…

De még fokozom. Kb. 10 féle tortából egy-egy szeletet nem süthettünk. Fontos szempont nálunk – az alapítványi szervező munkában éppúgy, mint a konyhában is - a gazdasági és időbeli optimalizálás is. Lefordítom, hogy értsétek: a lehető legjobb minőséget, a lehető legkisebb emberi erő ráfordítással, a lehető legkevesebb pénzből…

5000torta.jpg

Kellett tehát egy torta recept, aminek az alapváltozatát a táborozók nagy többsége eheti és megfelel az egészséges táplálkozási alapelveinknek. És kellett még egy, ami az összes, kb. 20 főnyi, különböző diétát fogyasztó társunknak megfelelt. Mindenkinek, ugyanaz a torta. Érzitek, ugye, a kihívást…

Felfedem a titkot, megosztom a két répatorta receptet, otthoni elkészítéshez ajánlott mennyiségekkel, amit tetszés szerint felszorozhat, aki hasonló nagy vállalkozásba kezd, mint mi. Bár ebben a turnusban cukorbeteg gyermek nem vett részt, őrájuk is gondoltunk: a cukor nyírfacukorral helyettesíthető, és így már ők is biztonsággal fogyaszthatják.

Répatorta

Hozzávalók:

A tésztához:

6 tojás

20 dkg cukor (vagy nyírfacukor)

2 evőkanál (30 ml) olaj

30 dkg reszelt sárgarépa

20 dkg liszt (vagy Mester Család gluténmentes süteményliszt-keverék)

1 csomag sütőpor

10 dkg darált dió

1 citrom reszelt héja

1 teáskanál fahéj

 A krémhez:

50 dkg mascarpone sajt

15 dkg porcukor (vagy nyírfacukor)

1 citrom

Elkészítése:

A tojássárgáját a cukor felével habosra keverjük, a fehérjéből a cukor másik felével kemény habot verünk. Összekeverjük a tészta többi alkotórészét, hozzáforgatjuk a habos tojássárgájához, majd óvatosan beledolgozzuk a tojásfehérje habját. Kapcsos tortaformában 170 ºC-on 50 percig sütjük. A krémhez összekeverjük a mascarponét a porcukorral, a citrom levével és reszelt héjával. A kihűlt tortából két lapot vágunk, megkenjük középen a sajtkrémmel, majd a tetejét és az oldalát is bevonjuk. Tehetünk rá marcipándíszeket.

A teljes mennyiség tápanyagtartalma -- energia: 4883 kcal / 20.410 kJ (nyírfacukorral 4300 kcal / 17.272 kJ); fehérje: 84 g; zsír: 246 g; szénhidrát: 572 g (nyírfacukorral 427 g)

16 szelet esetén egy szelet tápanyagtartalma -- energia: 305 kcal / 1276 kJ (nyírfacukorral 269 kcal / 1079 kJ); fehérje: 5 g; zsír: 15 g, szénhidrát: 36 g (nyírfacukorral 27 g)

Répatorta másképpen (tej, glutén, tojás nélkül)

Hozzávalók:

3 bögre Mester Család süteményliszt (vagy rizsliszt és 2 púpozott ek. burgonykeményítő)

1,5 bögre reszelt sárgarépa

½ bögre darált dió

3/4 bögre nádcukor

3 dl rizstej

1,5 tk gluténmentes sütőpor (Haas pl.)

1 cs. vaniliás cukor (gluténmentes), vagy vanília őrlemény

1 tk. fahéj

kevés szegfűszeg

½ citrom leve és reszelt héja

1 csipet só

1,5 dl olaj

Hozzávalók a krémhez:

15 dkg jázminrizs

4,5 dl rizstej

2 dl szójatejszín

3 dkg  margarin (gluténmentes)

15 dkg nádcukor

3 ek citromlé

Elkészítése:

A száraz anyagokat egy tálban elkeverjük. Hozzáöntjük az olajat és a rizstejet, majd jól kikeverjük a tésztát. A sütőt 180 o-ra melegítjük, a tésztát kikent tepsibe öntjük és 35-45- perc alatt készre sütjük. A krémhez a jázminrizst megfőzzük a nádcukros rizstejben, amikor félig kihűlt, hozzákeverjük a margarint, botmixerrel habosítjuk, és közben citromlevet csepegtetünk hozzá. A tejszínt kemény habbá verjük, és a teljesen kiült jázminrizzsel összekeverjük. A krémet a piskóta tetejére halmozzuk, mondja a recept, de lehet, hogy ketté is lehet vágni a tésztát és középen is megkenni.  

(Köszönjük a segítséget Bödör Erzsinek, akinek alternatív répatorta receptjére a Napfényes Élet Alapítvány 2008-ban kiadott Sütemények-Hagyományosat egészségesen c. könyvében bukkantam.)

 

Köszönjük, kedves Olvasó, hogy lélekben velünk ünnepelsz!

(dr. Békési Andrea)

A bejegyzés trackback címe:

https://batortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr225481930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása