Hogy kerül a csizma az asztalra, avagy a fakanál és a penna egy gyermekorvos kezébe?

2013.07.12. 16:04 bátortábor Szólj hozzá!

Amikor 25 éve letettem az orvosi esküt, a legkevésbé gondoltam arra, hogy egyszer még ételeken keresztül is gyógyítani fogok, vagy hogy egyetemi tankönyv helyett épp szakácskönyvet írok majd. Gyermekonkológusként nagyon régen foglalkoztatott, hogy mi mindennel lehet még a kemoterápia mellett javítani a kis betegek állapotán. S mint hogy eléggé elmélyedtem az egészséges, és nevezzük bátran „gyógyító” étkezés témájában szakmailag, fontos lett számomra, hogy a Bátor Táborban is fejlesszük, vagyis inkább teljesen új alapokra helyezzük az étkezést.

Lényeges szempont volt, hogy mindenki – kicsik és nagyok  jól lakjon, az ételek ízletesek és a megszokott otthoni ételekre emlékeztetők legyenek, de korszerűen és egészséges alapanyagokból készüljenek. Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt négy évben kitartó erőfeszítéseink és igazi csapatmunka eredményeként, az OÉTI szakmai támogatásával példaértékű gyermek-közétkeztetést valósítunk meg. Szinte kizárólag friss, helyben termelt alapanyagokból készült, ízletes, teljes értékű ételekkel tápláljuk táborozóinkat, akik eközben az élményterápia hatására megtanulnak újra bízni magukban és társaikban, és így testi-lelki megújulás, feltöltődés az eredménye az egyhetes táborozásnak. 

Gyermekorvosként a kórházban és gyakorló anyukaként a játszótéren is gyakran tapasztaltam, hogy a fiatal anyukáknak nem sok segítségük van abban, mit és hogyan is készítsenek el gyermekeiknek, nem tudják például, hogy a legegészségesebb a jó alapanyagokból otthon elkészített étel, vagy hogy mennyire sok felesleges sót és cukrot fogyasztunk, és hogy hová vezet ez. Arról nem is beszélve, hogy mennyi nehézséggel szembesül egy családanya, ha valakinek ételallergiája van a családban, vagy éppen tartósan beteg. És sok tennivalónk van még az óvodai és iskolai közétkeztetés terén is.

drAndi.jpg
Jöttek az ötletek és a segítőtársak, dietetikusok, gasztronómiai szakemberek, alapítványi munkatársak, ötletadó barátok. És megszületett a Bátor tál, azért, hogy minél több családhoz és szakemberhez eljusson: közérthetően szól az egészséges táplálkozásról, van benne sok-sok egyszerű és nagyszerű recept, kedves történetek. Segíteni szeretnénk a receptekkel, ötletekkel egészségeseknek, krónikus betegeknek, cukorbetegeknek, ételallergiásoknak, s közben vidám, színes fotókon mutatjuk meg a tábori életet és adunk ezzel  reméljük sokaknak  hitet és reményt, hogy a betegségből való kiutat az élmények, a pozitív megerősítés és a közösséghez tartozás is segíteni tudja. Bízunk benne, hogy egyre több közétkeztetésben érdekelt szakember is haszonnal olvassa majd, mert a könyvben étlapmintákat is bemutatunk, és a receptek nagy része a tábori konyhából való.
Nem titkoljuk, az önzetlen összefogással, szeretettel megírt könyvvel adományokat is gyűjtünk. Aki megvásárolja, hozzájárul ahhoz, hogy évente immár 850 súlyos betegséggel élő táborozót fogadhassunk ingyenesen a Bátor Táborban.
Nyár közepe lévén, ajánlom – akár kezdő háziasszonyoknak is – nyírfacukorral készített lekvár receptjeinket a Bátor tálból!
Megrendelhető itt: http://www.webshop.batortabor.hu/batortal

(dr. Békési Andrea)

A bejegyzés trackback címe:

https://batortabor.blog.hu/api/trackback/id/tr735402061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása